Boşanma Dilekçesi Nasıl Yazılır?

Boşanma Dilekçesi Nasıl Yazılır? Boşanma dilekçesi Aile Mahkemesine ibraz edilmek üzere tarafların kimlik bilgileri, adresleri, boşanma davasının konusu, açıklamaları, sonuç ve talebi içerir biçimde yazılmaktadır. Boşanma dilekçesinin içeriği kişiye özel olup nasıl yazılacağı ile ilgili temel bilgiler bu sayfada paylaşılmıştır.

Anlaşmalı boşanma sürecinde doğru Arzuhalciyi seçmeniz önemlidir. Eğer Anlaşmalı boşanma dilekçesi ve protokol yazdırmak istiyorsanız Has Arzuhalci ile iletişime geçmeniz size büyük kolaylık sağlayabilir. 0542 571 81 99 numaralı telefon ve WhatsApp hattı üzerinden Has Arzuhalci ile görüşerek boşanma dilekçenizin ve protokolünüzün hukuki prosedüre uygun bir şekilde yazılmasını sağlayabilirsiniz.

Boşanma Dilekçesi Nasıl Yazılır?
Boşanma Dilekçesi Nasıl Yazılır

Boşanma Dilekçesi Nasıl Yazılır?

  1. Başlık: Boşanma dilekçesinin ilk bölümü başlıktır. Başlık kısmında “… Aile Mahkemesine”, “…. Aile Mahkemesi Hakimliğine” gibi kelimeler kullanarak belgenin başlığını eklemeniz gerekir.
  2. Dosya numarası: Mahkemenin dosya numarasını başlıktan sonraki satıra ekleyin.
  3. Tarafların Bilgileri: Boşanma dilekçesinde boşanmayı talep eden davacının ve karşı taraf – davalının kimlik bilgileri yer almalıdır. Ad, Soyad, T.C, Adres bilgilerinin doğru ve eksiksiz bir şekilde belirtilmesi önemlidir.
  4. Evlilik Bilgileri: Boşanma dilekçesinde evlilik tarihini ve nüfusa kayıtlı olduğunuz il / ilçeyi belirtmelisiniz. Ayrıca evliliğin hukuken geçerli olduğunu gösteren Nüfus kayıt örneğini de dilekçede delil olarak göstermelisiniz.
  5. Boşanma Sebepleri: Boşanmayı talep etme sebeplerinizi açıklamalısınız. Boşanma gerekçeleri detaylı olarak yazılmalıdır. Anlaşmalı boşanma durumunda ise eşlerin karşılıklı rıza ve muvafakatları ile hazırlanmış olan Anlaşmalı Boşanma Protokolünü dilekçe ekinde ibraz etmeniz gerekir.
  6. Deliller: Boşanma sürecinde deliller oldukça önemlidir. Dilekçede hangi delillere dayandığınız veya hangi delillerle kanıtlama yapacağınız konusunda bilgi sunmanız gerekir.
  7. Talepleriniz: Boşanmaya ilişkin taleplerinizi ayrıntılı bir şekilde ifade etmelisiniz. Mal paylaşımına ilişkin istekleriniz, nafaka ve velayet talebinde bulunup bulunmadığınız gibi konuları talep olarak ilâve etmeniz gerekir.
  8. İmza ve Tarih: İmzanızı atmayı ve tarihi eklemeyi unutmayın.

Boşanma dilekçesi yazacak teknik bilginiz yoksa Boşanma dilekçenizi, dilekçe yazımı konusun uzman olan Has Arzuhalciye yazdırmanız tavsiye edilmektedir.

Boşanmak İsteyenlere Has Arzuhalci Önerisi

Anlaşmalı boşanmak isterseniz Boşanma dilekçesi ve Protokolü ile kısa sürede boşanma işleminizi tamamlayabilirsiniz. Çekişmeli boşanmak isterseniz daha çok emek ve ücret harcamış olursunuz. Anlaşmalı boşanmanın mümkün olmadığı durumda Çekişmeli boşanma davalarının sonuçlanması daha uzun zaman almaktadır. Kısa sürede boşanmak isteyenlere Anlaşmalı boşanmalarını tavsiye ederiz.

Boşanma Dilekçesi Yazmak İstiyorum Ne Yapmalıyım?

Boşanma dilekçesi nasıl yazılır? sorusuna verilen cevaplardan istifade ederek dilekçesini kendisi yazmak isteyen web sayfamızda paylaştığımız bilgileri inceleyebilir. Boşanma dilekçesi yazmak için teknik bilgisi bulunmayanlar Has Arzuhalciye başvurabilir. Dava Dilekçesi verirken gerekli açıklamaların yazılması Hak kaybını önleyecektir. Bu sebeple daha önce Dilekçe yazmamış ve deneyimsiz kişilerin yardım almalarını öneriyoruz. İsteyen kişiler Boşanma Dilekçesinin yazımı konusunda destek alabilecektir. Boşanma Dilekçesini yazabileceğini düşünen kişiler bulunmaktadır. Bu sebeple bazı bilgiler bu sayfada paylaşılmıştır.

Boşanma Dilekçesinde Hangi Bilgiler Bulunur?

Boşanma dilekçesinde aşağıdaki bilgiler bulunur;

  • … Aile Mahkemesine (başlıktır)
  • Davacının Adı, Soyadı, T.C. Kimlik numarası
  • Davacının Adresi
  • Davalının Adı, Soyadı, T.C. Kimlik numarası
  • Davalının Adresi
  • Dava: Anlaşmalı Boşanma ya da Şiddetli Geçimsizlik Nedeniyle Boşanma
  • Açıklamalar:
  • Hukuki Deliller:
  • Sübut Deliller:
  • Sonuç ve Talep:
  • Tarih: …/…/…………….
  • Davacının Adı, Soyadı, İmzası

Boşanma Dilekçesi Velayet Konusu

Örneğin, Anlaşmalı Boşanma Dava dilekçesinde müşterek çocukların velayetinin hangi tarafta kalacağı konusunda taraflar uzlaşır. Boşanma kısa sürede tamamlanır. Anlaşmalı Boşanma Dava Dilekçesine ek olarak sunulan Anlaşmalı Boşanma Protokolünü her iki taraf imzalar. Şiddetli Geçimsizlik nedeniyle Boşanma Dava Dilekçesinde ise her iki taraf müşterek çocukların velayetinin kendisine kalmasını talep edebilir.

Boşanma Sürecinde Deliller Unutulmamalıdır

Eşinin kendisini aldattığını ve bu sebeple boşanmak istediğini beyan eden Davacı iddiasını ispat etmekle yükümlüdür. Eşinin kendisine Sözlü ve Fiziksel Şiddet uyguladığını iddia eden kişinin ispatı Ceza Mahkemesi gerekçeli kararı sayılacaktır. Bu sebeple Evlilik sürecinde yaşanan olumsuz olayların delillendirilmesi gerekmektedir. Bu deliller ilerleyen zamanda mağdur tarafı haklı çıkarır.

Yukarıda verilen bilgiler doğrultusunda Boşanma Dava Dilekçesi yazılabilir. Bilgisi olmayanlar, daha önce Boşanma Dava dilekçesi yazmamış kişiler yardım almalıdır. Şiddetli Geçimsizlik Nedeniyle Boşanma dava dilekçesi daha teferruatlı ve daha uzun olur. Çünkü; Şiddetli geçimsizliğin neden olduğu kusurlar Dava dilekçesinde bulunmalıdır. Deliller önemlidir. Bu açıdan Şiddetli Geçimsizliğe neden olan etkileri delil sunmak gerekmektedir. Bahse konu deliller Boşanma davası açarken, Boşanma Dava Duruşma öncesinde Aile Mahkemesine sunulabilir. Sunulacak deliller Dilekçe eşliğinde verilmelidir.

Anlaşmalı Boşanma Protokolü Nasıl Yazılır?

  • Davacının Adı, Soyadı, T.C. Kimlik Numarası
  • Davacının Adresi
  • Davalının Adı, Soyadı, T.C. Kimlik Numarası
  • Davalının Adresi
  • Açıklamalar: Anlaşmalı Boşanmada ihtilaf olmadığına dair ayrı cümle şeklinde açıklamalar yazılır. Açıklamalara Hukuki terimler eklenir.
  • Tarih eklenir.
  • Davacının Adı, Adı Soyadı, İmzası
  • Davalının Adı, Soyadı, İmzası

Şiddetli Geçimsizlik Nedeniyle Boşanma Dilekçesi Açıklamaları

Boşanma davasının türü Şiddetli Geçimsizlik olursa Dava Dilekçesi kapsamlı olur. Geçimsizliğe neden olan etkenler Dava dilekçesinde açıklamalara yazılır. Eşlerden biri şiddet görmüş ve bu konuda Savcılığa Şikayette bulunmuş ise bu durumu boşanma dilekçesinde belirtmesi gerekir. Eşini darp eden ve aleyhinde Ceza davası açılan kişi Aile Mahkemesinde Şiddete neden olan kusurlu kişi sayılır. Ceza kararı, Aile Mahkemesinde delil olacaktır.

Misal, Uyuşturucu Bağımlılığı nedeniyle tedavi görmüş, çok kez suça karışmış olan kişiye Müşterek Çocukların Velayet / Velayetlerinin verilmesi söz konusu değildir. Bu durumun açığa kavuşmasında Ceza Dava Dosyası, Doktor Raporu, Eşlerden birinin beyanı delil sayılır. Eşlerden birinin Müşterek Aile birliğine karşı ilgisizliği, Sözlü Şiddet uygulaması, Fiziksel Şiddet uygulaması, Uyuşturucu kullanması, Gece Hayatına alışması, Alkolik olması kusur sayılmaktadır. Şiddetli Geçimsizliğe neden olan pek çok kusur bulunmaktadır. Bu kusurlar kişilerin beyanlarına göre değişmektedir.

Çekişmeli Boşanma Dilekçesi Nasıl Yazılır?

Boşanma davası açmaya karar veren biri Çekişmeli Boşanma davası açabilir. Bu durumda; Boşanma dilekçesi yazması veya yazdırması gerekmektedir. Eşlerden birinin Boşanmaya rıza göstermemesi durumunda Çekişmeli Boşanma Davası yöntemi tercih edilmektedir. Açılacak Boşanma Davasının türüne göre Boşanma Dilekçesi Yazılır.

Boşanma dilekçesi nasıl yazılır? sorusuna cevap bulabilmek için bu sayfada paylaşılmış olan bilgilerin tamamını okumanız gerekmektedir. Has Arzuhalci olarak, 20 yıllık bilgi ve tecrübemizi kullanarak boşanma dilekçesi yazıyoruz. Türkçe dil bilgisi ve hukuki prosedüre uygun şekilde yazdığımız dilekçe kişiye özel olarak yazılmakta ve online teslim edilmektedir.

Çekişmeli Boşanma Dilekçesi Kişiye Özel Olmalıdır

Dilekçe örneklerinden faydalanmak nasıl dilekçe yazılacağı konusunda yardımcı olabilir. Dilekçe Örnekleri Çekişmeli Boşanma Dilekçesi yazarken yetersiz kalabilmektedir. Boşanma Dilekçesi yazarken gerekli hususları yazmamak hak kaybının meydana gelmesine sebep olacaktır. Bu nedenle Boşanma Dilekçesinin, özellikle Çekişmeli Boşanma Dilekçesinin kişiye özel olması gerektiğini hatırlatalım.

İştirak Nafakası Talep Edilmelidir

Müşterek çocuk için; iştirak nafakası talebi dava dilekçesinde belirtilmelidir. Hak kaybına sebep olmamak için bahse konu İştirak Nafakası talebi boşanma dilekçesinde yazılı olmalıdır. İlgili Aile Mahkemesi, Dava kesinleşinceye kadar İştirak Nafakası verilmesine karar verebilir. Nafaka ile ilgili verilen Mahkeme kararı, Nafakanın ödenmediği durumlarda yasal hakların kolaylıkla kullanılabilmesini sağlar.

Tedbir Nafakası Talep Edilmelidir

Tedbir Nafakasının miktarı Dava dilekçesine yazılmalıdır. Talep edilen miktarın fazla olması durumunda bu miktarın altında Tedbir Nafakası ödenmesine hükmedilebilir. Tedbir Nafakası talep edilmelidir. Hak kaybına sebep olmamak için bahse konu Tedbir Nafakası Boşanma Dilekçesinde yazılı olmalıdır. İlgili Aile Mahkemesi, Dava kesinleşinceye kadar Tedbir Nafakası verilmesine karar verebilir. Nafaka ile ilgili verilen Mahkeme kararı, Nafakanın ödenmediği durumlarda yasal hakların kolaylıkla kullanılabilmesini sağlar.

Velayet Talebi Yazılmalıdır

Müşterek çocuğun velayetinin kendisinde kalmasını isteyen taraf; 18 yaşından küçük olan müşterek çocuğun velayetinin kendisinde kalması için, velayet talebini boşanma dilekçesine yazmalıdır.

Çekişmeli Boşanmaya Sebep Olan Hususlar Dava Dilekçesine Yazılır

Eşlerden biri, Evlilik birliği süresince kendisine karşı yapılan haksızlıkları detayları ile birlikte Dava Dilekçesine yazmalıdır. Dava Dilekçesinin kapsamlı olması Davacının lehinedir. Bu yazılanlar iddiadan ibarettir. İddiaları destekleyecek delil ve delil mahiyetinde olan evrakların Boşanma Dava Dilekçesine Ek olarak sunulması gerekmektedir. Tüm evraklar Aile Mahkemesine ibraz edilir. Dava açıldıktan sonra İlgili Dava dosyasına Ek delil bildirilebilir.

Daha önce Boşanma Dilekçesi Yazmamış Kişi Yardım Almalıdır

Türkçe Dil Bilgisi ve Hukuki prosedürü bilmeyen kişi yardım almalıdır. Boşanma Dilekçesinin kapsamlı olması Davacı lehine olacaktır. İddialar ile ilgili mevcut Delilleri Mahkemeye sunmak gerekmektedir. Boşanma Dava Dilekçesinde gerekli hususları yazmayarak hak kaybına ve dava sürecinin uzamasına neden olabilirsiniz. Sonuç olarak; Boşanma Dilekçesinin nasıl yazılacağını bilmeyen, Teknik bilgi sahibi olmayan kişi Has Arzuhalciden yardım alabilir.

Boşanma Dilekçesi Yazmak Kaç Dakika Sürer?

Çekişmeli Boşanma Dilekçesinin yazımı 60+ dakika sürebilmektedir. Bazı durumlarda süre 90+ dakikaya ulaşır. Çekişmeli Boşanma Dilekçesinin detaylı yazılması gereklidir.

Boşanma Dilekçesinin Yanında Deliller Sunulmalı mı?

Davacının lehine olacak deliller Davacı tarafından Boşanma Dilekçesine ek olarak sunulmalıdır. Zamanla oluşacak yeni delillerde Dava dosyasına “Delil bildirimi” adı altında sunulmalıdır. Deliller şüpheyi ortadan kaldıran belgelerdir. Bu sebeple; Deliller önemli etkiye sahiptir.

Boşanma Dilekçesinde Örnek Delil Nedir?

Çekişmeli Boşanma dilekçesi ile ilgili örnek delil; Boşanmak istenen kişi hakkında açılmış Ceza davasıdır. Misal; Boşanmak isteyen taraf, karşı tarafın kendisine hakaret, tehdit, darp eylemlerinde bulunduğunu öne sürebilir. Bu konuda Ceza Dava Dosyasının Gerekçeli kararı delil olacaktır. Bu örnek verilen delil durumu Boşanmak isteyen tarafın (Aile Mahkemesinde) lehine olacaktır.

Dilekçe yazmak için vakit kaybetmek istemiyorsanız boşanma dilekçesi yazdırmak isteyenler için online dilekçe hizmetimiz bulunmaktadır. Kişiye özel boşanma dilekçesi yazılır ve [PDF formatında] Whatsapp üzerinden online teslim edilir.

Boşanma dilekçesi nasıl yazılır? sorusuna daha fazla yanıt almak istiyorsanız: Boşanma Dilekçesi Nasıl Yazılır sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

Çalışma Saatleri

Pazartesi:07:30–23:00
Salı:07:30–23:00
Çarşamba:07:30–23:00
Perşembe:07:30–23:00
Cuma:07:30–23:00
Cumartesi:07:30–23:00
Pazar:07:30–23:00

Bize ulaşmak için

Arzuhalci İletişim sayfasını ziyaret edin.
Çok Sorulan Sorular
Arzuhalciyi Ara
Dilekçe Yazdır